zaterdag 5 november 2016

pom pom pom pon

...er is een nieuw museum in Amsterdam, het klederdrachtmuseum.
Ik was er een paar weken geleden en het is echt de moeite waard. Het museum is gevestigd in een oud kruipdoor-sluipdoor grachtenpand aan de Herengracht en het is eigentijds en fris vormgegeven.

 
kroonluchter van mutsen
De collectie omvat een dwarsdoorsnede van de streekdrachten en volkskunst per regio. Iedere streek heeft zijn eigen dracht, met daarbinnen variaties per dorp en per levensfase zoals die van een huwelijk of rouwperiode.
Het museum telt 7 kamers, geschilderd in de voor een bepaalde regio kenmerkende kleuren en motieven. Per kamer komen ook verhalen van de dragers aan bod, die uitleg geven over de functie van de getoonde kleding uit onder andere Volendam, Marken, Hindeloopen, Staphorst en Zeeland.

Een tijdje geleden vond ik bij een kringloopwinkel het boek: Streekdrachtmotieven - ontwerpen en patronen om zelf te maken, geschreven door Emmy van Vrijberghe de Coningh.
Daar stond een stuk in over een kindermuts met een dikke wollen rand, pluum genaamd. Er stond een werktekening bij, wat bleek, het zijn pomponnen die aan een draad geregen zijn en later aan de rand van de muts worden gezet.
Wat simpel, en wat een goed idee.
Tijdens mijn bezoek aan het klederdrachtmuseum viel mijn oog dus al snel deze kindermutsen. Ik herkende de 'pluum'.

kindermuts uit Bunschoten - Spakenburg met pluum

een variatie op de pluum

Dat wilde ik eens uitproberen.Van het een kwam het ander zoals dat gaat als je bezig bent.
Wat als ik  macramé combineer met deze techniek?


pomponnen met touw en sisal macramé
Het resultaat maakt me blij, want zoals de naam van dit blog al verraad: ik ben dol op combi's...


2 opmerkingen:

  1. Wat mooi Conny! Ik kwam op je blog terecht omdat ik in een blad flessen zag waarvan ik dacht dst ze van jou waren... Niet dus dus, nou ja, laten we zeggen: geinspireerd op jouw werk.
    Ben benieuwd hoe het met je is en het lijkt me erg leuk om een keer af te spreken. Zou ook graag meer werk van je willen zien. Grtjes Inge (post)

    BeantwoordenVerwijderen